12. maj - Mednarodni dan medicinskih sester
Objavljeno 11. 05. 2015
študentsko

12. maja medicinske sestre po vsem svetu praznujemo svoj praznik. Letošnji moto Mednarodnega sveta medicinskih sester (ICN) se glasi: 

»Medicinske sestre – moč za spremembe, cenovno učinkovita zdravstvena nega, izboljševanje zdravja in dobrega počutja«.

Medicinske sestre kot najštevilčnejša poklicna skupina v zdravstvu smo usposobljene in pripravljene na izvedbo  učinkovitih izboljšav pri zagotavljanju kakovostne, varne, etične zdravstvene oskrbe z manj stroški v dobro pacientov in za zdravje ljudi nasploh. V preteklem letu so nas, medicinske sestre, ponovno izbrali za najbolj zaupanja vreden poklic v zdravstvu (Zbornica – Zveza, 2015).

Na slovesni akademiji bo deset medicinskih sester, Majda Cotič Anderle, Karmen Janežič, Stanka Košir, Slavica Mankoč, Nataša Medved, Zdenka Mrak, Judita Slak, Mira Slak, Majda Topler, Ivanka Videčnik prejelo Zlate znake, priznanje Angele Boškin za življenjsko delo pa bo letos prejela Majda Gorše.

Iskreno čestitamo vsem medicinskim sestram in zdravstvenim tehnikom, babicam, ki so praznovale v preteklem tednu, s ponosom pa tudi našim srčno iskrivim študentkam in študentom zdravstvene nege!

 

Študenti Zdravstvene nege v Novi Gorici so zanje prirpavili posebeno razvajanje v mesecu maju. Več v letaku.

 

Na sliki je Florence Nightingale, britanska humanistka in medicinska sestra. Na datum njenega rojstva (12. maja 1820) po vsem svetu medicinske sestre obeležujejo svoj praznik. Najbolj znana je po svoji vlogi medicinske sestre v Krimski vojni med letoma 1854 -1855, ko so njena poročila seznanila svet z grozotami vojne.

Monika Santorini, študentka dietetike
“Dodiplomski študij Zdravstvene nege na UP FVZ je zelo dinamičen in pester. Poleg predavanj, ki nam dajejo teoretično podlago, lahko novo pridobljeno znanje s pridom uporabljamo na kliničnih usposabljanjih in tudi kasneje pri svojem delu. Če te zanima delo z ljudmi in področje zdravstva, je to študij zate!” - Mirko Ilić, študent študijskega programa Zdravstvena nega UP FVZ
Monika Santorini, študentka dietetike
“Za študij dietetike sem se odločil, saj je to področje zelo perspektivno. V današnjih časih se soočamo z "epidemijo debelosti" in smo to kar jemo. Prav tako, je to edini študij v Sloveniji na področju prehranskega svetovanja, ker pa študij poteka na obali je to še samo dodaten plus. V času študija pridobiš ogromno teoretičnega znanja, ki ga lahko v času praktičnega usposabljanja podkrepiš s teorijo. Če te zanima zdrav način življenja in želiš svoje znanje deliti naprej potem je zagotovo študij Dietetike prava izbira zate.” - Žan Virtnik, študent študijskega programa Prehransko svetovanje - dietetika
Monika Santorini, študentka dietetike
“Na Fakulteto za vede o zdravju sem se vpisala, ker me je pritegnila študijska smer Prehransko svetovanje - dietetika. Ko sem razmišljala, da se vpišem v ta program, nisem vedela kakšne kompetence in znanja pridobimo po 3 letih študija, vendar sem po obisku informativnega dne ugotovila, da je to smer zame, saj tekom študija spoznaš vpliv hrane na človeško telo in zakaj je pomembno, da je naša hrana kakovostna. S študijskim programom Dietetike sem zadovoljna, študirati na obali pa ima tudi svoj čar.” - Nina Medved, študentka programa Prehransko svetovanje - dietetika

Študenti o nas

Prijava VIS

Prijava e-učilnica