12. maj - Mednarodni dan medicinskih sester
Objavljeno 12. 05. 2016
študentsko

12. maja medicinske sestre po vsem svetu praznujemo svoj praznik. Letošnji moto ICN – Mednarodnega sveta medicinskih sester – ki združuje 135 držav po vsem, se glasi:

Medicinske sestre – moč za spremembe: vpliv na izboljšanje (prožnosti) zdravstvenega sistema.

Medicinske sestre kot najštevilčnejša poklicna skupina v zdravstvu smo usposobljene in pripravljene na izvedbo učinkovitih izboljšav pri zagotavljanju kakovostne, varne, etične zdravstvene oskrbe z manj stroški v dobro pacientov in za zdravje ljudi nasploh. Podatki o kadrih iz leta 2015, ki jih zbira delovna skupina pri Razširjenem strokovnem kolegiju za zdravstveno nego, izkazujejo, da je bilo v bolnišnicah na bolnišničnih oddelkih zaposlenih nekaj manj kot 6.000 medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, kar predstavlja 78 % potrebnega kadra. Podatki torej kažejo, da samo v bolnišnicah primanjkuje 1.923 (22 %) zaposlenih v zdravstveni negi. Zdravstvena nega je naložba za prihodnost, zato v dobro pacientov, svojcev in družbe pričakujemo pozitiven trend zaposlovanja diplomiranih medicinskih sester.

 

Na slovesni akademiji Zbornice za zdravstveno in babiško nego bo deset medicinskih sester prejelo Zlate znake: Marija Maruša Brvar, Andreja Krajnc, dr. Mateja Lorber, Ema Mesarič, Barbara Možgan, Mira Peroša, Damjana Polanc, mag. Jožica Ramšak Pajk in Vladimira Tomšič, priznanje Angele Boškin za življenjsko delo pa bo letos prejela Maruša Šolar.

 

Iskreno čestitamo vsem medicinskim sestram in zdravstvenim tehnikom, babicam, ki so praznovale v preteklem tednu, s ponosom pa tudi našim srčno iskrivim študentkam in študentom zdravstvene nege!

 

Kolektiv Katedre za zdravstveno nego UP FVZ

 

Na 12. maj je se je rodila britanska medicinska sestra Florence Nightingale (1820 – 1910), ki je prva ustanovila Šolo za medicinske sestre in babice. Tam izšolane medicinske sestre so kmalu postale zelo cenjen in iskan kader po celem svetu.

Monika Santorini, študentka dietetike
“Dodiplomski študij Zdravstvene nege na UP FVZ je zelo dinamičen in pester. Poleg predavanj, ki nam dajejo teoretično podlago, lahko novo pridobljeno znanje s pridom uporabljamo na kliničnih usposabljanjih in tudi kasneje pri svojem delu. Če te zanima delo z ljudmi in področje zdravstva, je to študij zate!” - Mirko Ilić, študent študijskega programa Zdravstvena nega UP FVZ
Monika Santorini, študentka dietetike
“Za študij dietetike sem se odločil, saj je to področje zelo perspektivno. V današnjih časih se soočamo z "epidemijo debelosti" in smo to kar jemo. Prav tako, je to edini študij v Sloveniji na področju prehranskega svetovanja, ker pa študij poteka na obali je to še samo dodaten plus. V času študija pridobiš ogromno teoretičnega znanja, ki ga lahko v času praktičnega usposabljanja podkrepiš s teorijo. Če te zanima zdrav način življenja in želiš svoje znanje deliti naprej potem je zagotovo študij Dietetike prava izbira zate.” - Žan Virtnik, študent študijskega programa Prehransko svetovanje - dietetika
Monika Santorini, študentka dietetike
“Na Fakulteto za vede o zdravju sem se vpisala, ker me je pritegnila študijska smer Prehransko svetovanje - dietetika. Ko sem razmišljala, da se vpišem v ta program, nisem vedela kakšne kompetence in znanja pridobimo po 3 letih študija, vendar sem po obisku informativnega dne ugotovila, da je to smer zame, saj tekom študija spoznaš vpliv hrane na človeško telo in zakaj je pomembno, da je naša hrana kakovostna. S študijskim programom Dietetike sem zadovoljna, študirati na obali pa ima tudi svoj čar.” - Nina Medved, študentka programa Prehransko svetovanje - dietetika

Študenti o nas

Prijava VIS

Prijava e-učilnica