Eduroam

Brezžično izobraževalno omrežje Eduroam

Storitev Eduroam omogoča uporabniku varen in preprost dostop do (brezhibnega) omrežja lastne organizacije in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam. Tako lahko uporabnik organizacije v Ljubljani dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Mariboru ali Kopru (ali v katerokoli omrežje Eduroam v tujini) transparentno in brezplačno, z istim uporabniškim imenom in geslom kot ga uporablja v "domačem" omrežju Eduroam. Omrežje je zasnovano tako, da zagotavlja tako sami instituciji kot gostujo im uporabnikom kar največjo varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje. Skladno s svojo politiko lahko institucija preko istega sistema overjanja svojim uporabnikom omogoči uporabo tudi drugih omrežnih virov (npr. skupnih aplikacij, baz podatkov.). S tem se zmanjšuje administracija pri dostopu do omrežja in aplikacij ter povečuje mobilnost uporabnikov, ki postaja ključna potreba v mednarodnem raziskovalnem in izobraževalnem prostoru. Omrežja so tudi del mednarodnega sistema gostovanja Eduroam, zato lahko slovenski uporabniki gostujejo v omrežjih izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah tudi v tujini.

  • Več informacij o omrežju Eduroam je na voljo na spletni strani: www.eduroam.si

 

Vsi zaposleni in študenti članic Univerze na Primorskem imajo omogočen dostop do eduroam omrežja, ki je postavljeno na vseh članicah.

 

Navodila za povezavo

Za ureditev povezave je na večini naprav potrebno namestiti posebno programsko opremo, ki jo dobite na cat.eduroam.org.

Za določene sisteme android sistem Eduroam CAT še nima na voljo avtomatičnega orodja, zato je tam potrebno omrežje nastaviti ročno, navodila so na voljo tukaj.

Uporabniško ime:

za zaposlene: ime.priimek@upr.si

za študente: VpisnaŠtevilka@student.upr.si

Geslo:

Geslo za študente je enko geslu za VIS dostop.

 

 

Prijava VIS

Prijava e-učilnica