Koliko hrane zavržemo?
Objavljeno 16. 10. 2014
študentsko

16. oktobra obeležujemo SVETOVNI DAN HRANE - dan, ki bi ga moralo človeštvo posvetiti zavedanju, kaj ima in česa nima. Ta dan ni pomemben samo  za slovensko živilsko in prehransko oskrbovalno verigo, pomemben je za vsakega človeka v naši družbi, zato smo se na Univerzi na Primorskem Fakulteti za vede o zdravju odločili, da ga, letos prvič, tudi dostojno obeležimo s 1.  letno konferenco »Hrana in prehrana za zdravje«, tokrat na temo »Koliko hrane zavržemo?«.

Izbira teme konference ni naključje, saj je zavržena hrana pereč evropski in svetovni problem. V sodobni družbi se hrana vsakodnevno zavrže v celotni verigi preskrbe s hrano: od kmetov do živilske industrije, trgovcev na drobno, gostincev in potrošnikov. Razlogi so različni, a gotovo je eden poglavitnih v pomanjkanju zavedanja potrošnika, nakupovalnega načrtovanja in znanja o tem, kako pripraviti obrok iz ostankov prejšnjega dne. Veliko je zmede v interpretaciji roka uporabnosti prehrambnih izdelkov, gostincem je težko predvideti število strank in velikost obrokov, neučinkovito je upravljanje z zalogo, embalaža in hramba prehrambnih izdelkov je pogosto napačna. Ne smemo pozabiti na pomen in vpliv marketinških strategij (»kupi ENEGA za ceno DVEH«) in estetskih elementov, ki so prepogosto pasti za potrošnike.

1. letna konferenca »Hrana in prehrana za zdravje«, ki ima resen namen, da bi postala tradicionalna letna konferenca v slovenskem prostoru, je tako namenjena izmenjavi izkušenj med slovenskimi in tujimi strokovnjaki, stiku med akademskimi institucijami in partnerji iz gospodarstva, ki so s svojimi prispevki razkrili različne vidike problematike zavržene hrane.  Strokovni prispevki konference so objavljeni v publikaciji, ki je izšla v ta namen, in bo dala vpogled v aktualno problematiko s področja zavržene hrane.

Še več informacij boste našli v publikaciji, ki je izšla danes in kjer so avtorji osvetlili področje  zavržkov hrane iz vseh aktualnih vidikov proizvajalca, posrednika, prodajalca in potrošnika kot tudi pedagoga ter politika, da ne  omenjamo  posebej raziskovanja in razvoja, ki tako pomembno vpliva na to kaj jemo, kako ohranjamo  živila in kako jih zavržemo, ker smo dejansko v hitrem življenjskem tempu podvrženi stresom in pritiskom, ki so močno spremenili naš odnos do živeža.

To je tudi priložnost, da se javnost opozori na pereč problem ter ponudi možne rešitve v okviru okrogle mize na temo Kaj in kdo lahko stori, da bi manj hrane metali stran? In poročilo z okrogle mize bo posebej dano javnosti v vednost in uporabo.

 

Monika Santorini, študentka dietetike
“Dodiplomski študij Zdravstvene nege na UP FVZ je zelo dinamičen in pester. Poleg predavanj, ki nam dajejo teoretično podlago, lahko novo pridobljeno znanje s pridom uporabljamo na kliničnih usposabljanjih in tudi kasneje pri svojem delu. Če te zanima delo z ljudmi in področje zdravstva, je to študij zate!” - Mirko Ilić, študent študijskega programa Zdravstvena nega UP FVZ
Monika Santorini, študentka dietetike
“Za študij dietetike sem se odločil, saj je to področje zelo perspektivno. V današnjih časih se soočamo z "epidemijo debelosti" in smo to kar jemo. Prav tako, je to edini študij v Sloveniji na področju prehranskega svetovanja, ker pa študij poteka na obali je to še samo dodaten plus. V času študija pridobiš ogromno teoretičnega znanja, ki ga lahko v času praktičnega usposabljanja podkrepiš s teorijo. Če te zanima zdrav način življenja in želiš svoje znanje deliti naprej potem je zagotovo študij Dietetike prava izbira zate.” - Žan Virtnik, študent študijskega programa Prehransko svetovanje - dietetika
Monika Santorini, študentka dietetike
“Na Fakulteto za vede o zdravju sem se vpisala, ker me je pritegnila študijska smer Prehransko svetovanje - dietetika. Ko sem razmišljala, da se vpišem v ta program, nisem vedela kakšne kompetence in znanja pridobimo po 3 letih študija, vendar sem po obisku informativnega dne ugotovila, da je to smer zame, saj tekom študija spoznaš vpliv hrane na človeško telo in zakaj je pomembno, da je naša hrana kakovostna. S študijskim programom Dietetike sem zadovoljna, študirati na obali pa ima tudi svoj čar.” - Nina Medved, študentka programa Prehransko svetovanje - dietetika

Študenti o nas

Prijava VIS

Prijava e-učilnica